Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 2014 Yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonuçlarına göre toplam 50 öğrenci alarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Günümüzde teknolojik alanda radikal değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişikliklerin tetiklediği küreselleşme, geleneksel iş yapma yöntemlerini derinden etkilemiştir. İlgili dönüşüm iş yaşamında farklı bir sürecin yaşanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda küreselleşmeyle birlikte ülkeler arası coğrafi ve ekonomik sınırlar ortadan kalkmış, dünya tek bir pazar haline gelmiştir. Böylesi bir gelişme ticaretin kapsam ve niteliğini etkilemiştir. Ticaret yerel düzeyden küresel ölçeğe kaymıştır. Özellikle işletmelerin rekabet avantajı sağlayabilmek adına tedarik ve üretim noktalarını dünya üzerindeki farklı lokasyonlara konumlandırmıştır. Bu süreç uzmanlık gerektiren lojistik problemlerin doğmasına neden olmuştur.
Uluslararası ticaretin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin temel koşullarından biri olan güçlü bir lojistik sektörünün varlığı ülkelerin ekonomik gelişmişlik ve kalkınmaları için kritik konulardan biri haline gelmiştir. Gerek uluslararası ticaretin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi noktasında üstlenmiş olduğu rol gerek işletmelerin rekabet avantajı elde edebilmeleri için kullanabilecekleri bir araç olması ve gerekse de emek yoğun bir sektör olması dolayısıyla Türkiye gibi genç ve istihdam edilmeyi bekleyen nüfusun yüksek olduğu ülkeler için bir istihdam kapısı yaratması lojistiğin önemini arttıran temel nedenler arasında yer almaktadır.
Bölümümüzün temel amacı ülkemizin ve bulunduğu bölgenin gereksinimlerine yanıt verebilecek kamu ve özel sektörde uluslararası ticaret ve lojistik konularında uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek teorik ve pratik bilgiyi aktarmaktır. Bunun yanında alanında iyi derecede yabancı dil bilen donanımlı ve nitelikli uzman elemanlar yetiştirmektir.
Uluslararası ticaret ve lojistik konuları başta olmak üzere işletme, iktisat, finans, vergi, matematik, istatistik, sayısal yöntemler, hukuk, bankacılık, sigortacılık ve pazarlama alanlarındaki uygulamalar konusunda temel bilgiler ve son gelişmeler bölümümüz müfredatında yer almaktadır. Öğrencilere muhakeme, sorgulama, sayısal düşünme, analiz etme, yorumlama ve uygulama yeteneğinin kazandırılması bölümümüzün temel misyonudur.
Eğitim dili Türkçe olan bölümümüzde öğrencilerin mesleki ilişkilerini iyi derecede sürdürülebilecekleri en az bir yabancı dile hâkim olmaları amaçlanmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili kuzey-güney doğu-batı yönlü ticaret yollarının kesişim noktasında yer alan Türkiye ve Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olan Samsun ilinin sahip olduğu ticaret hacmi potansiyeli ve lojistik alt yapısı da dikkate alındığında bölümümüz gerek uzman işgücünün yetiştirilmesi gerek ortaya koyacağı akademik çalışmalar ve sektöre yönelik hazırlayacağı projelerle ülkemize ve ilimize katkı yapmayı, uluslararası ticaret ve lojistik konularında rakipsiz tek bölüm olmayı hedeflemiş ve bu doğrultuda faaliyetlerine başlamıştır.