Programlara öğrenci alınmasıyla ilgili koşullar ve duyurular için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü sayfası takip edilmelidir: http://lisansustu.omu.edu.tr/
Bu program çeşitli disiplinlerden gelen yönetim becerilerini kapsamlı bir arka plan ile birlikte katılımcılara sunmaktadır. Program katılımcısına bir organizasyonu ve sorunlarını gelişmiş bir farkındalık ile değerlendirme imkanı sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca pratikte yönetim kavram ve tekniklerinin uygulaması için de öğrencinin yeteneğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar ALES sınavından geçerli notu almaları İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Muhasebe finans pazarlama üretim ve yönetim ve organizasyon konularıyla ilgili teori ve uygulamadaki en son gelişmeler farklı alanlardan gelen adaylara aktarılmaktadır. Böylece işletme yüksek lisansı programı öğrencilere profesyonel yönetim becerileri kazandırmakta ve profesyonel kariyerlerini geliştirmek için onlara fırsat sunmaktadır. Hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş imkanları mevcuttur. İşletme bölümünde Yüksek Lisans derecesi alan öğrenciler; Kalkınma Bakanlığı Türkiye İstatistik Kurumu Merkez Bankası Sermaye Piyasası Kurulu Hazine Müsteşarlığı Dış Ticaret Müsteşarlığı tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak işletmecilerin istihdam edildiği her iş kolunda iş bulma olanağına sahiptirler. Bu programda verilen dersler Tezli Yüksek Lisans programı ile aynı olmakla birlikte öğrenciler üçüncü yarıyılda bir bitirme projesi hazırlayarak mezun olmaktadırlar.
İşletme ve Endüstri İlişkileri bölümü yüksek lisans programı temelde sosyal politika alanında güncel ve evrensel bilgi birikimine destek sağlayacak bir eğitim planına sahiptir. Temel amaç alana ilişkin disiplinler arası bilginin bütün yönleriyle özümsenmesini sağlamaktır. Bu programda verilen dersler Tezli Yüksek Lisans programı ile aynı olmakla birlikte öğrenciler üçüncü yarıyılda bir bitirme projesi hazırlayarak mezun olmaktadırlar.
Muhasebe-Finans Tezli Yüksek Lisans programı, başta işletme mezunları olmak üzere muhasebe ve finansman alanlarında ihtisaslaşmak isteyen lisans mezunlarına bu imkanı vermek üzere düzenlenmiş bir programdır. Bu programın amacı, muhasebe ve finansman alanlarında çalışmak isteyen kişilerin bu alanlarda yetkinlik kazanmalarını sağlamak yanında ileride bu alanlarda yönetici olmalarına imkan sağlayacak bilgileri kendilerine verebilmektir. Bu program mezunları genelde SPK, Merkez Bankası gibi finans alanında önde gelen kamu kuruluşlarında ya da kamu ve özel bankalarda, bu alanlarda hizmet veren danışmanlık işletmelerinde görev almakta veya kendilerine ait muhasebe işletmelerini kurup işletebilmektedirler.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Yüksek Lisans Programı, alanında lisans eğitimini tamamlamış kişileri, iktisat alanında teorik ve uygulamalı analizler yapabilecek, güncel ya da tarihsel ulusal ve uluslararası iktisadi meseleler hakkında bilgi sahibi, bu meselelerle ilgili bilgi toplayabilecek, yorumlayabilecek, bağımsız bir araştırma yürütebilecek; bir sosyal bilim olarak iktisadın diğer sosyal bilimlerle ilişkisinin farkında olan, genel olarak iktisat, özel olarak uğraştığı alanla ilgili esnek bir düşünce yapısına sahip, alanında yeterli ve artan küresel rekabet koşullarına uyum sağlayabilecek bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nın amacı, lisans mezunlarına kamu yönetimi anabilim dalının siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları ile hukuk bilimleri alt dallarında uzmanlaşma olanağı sağlamak ve bu alanlardaki temel teorik tartışmaları kavrayacak ve yorumlayabilecek, güncel gelişmeleri takip edebilecek, analitik düşünme ve bilimsel araştırma yapma yetisine sahip akademisyenler ve meslek uzmanları yetiştirmektir. Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nın toplam eğitim süresi iki yıldır. Programın ilk yılında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri alanında okutulacak temel dersler, diğer disiplinlerden alınabilecek dersler ve seminer dersi yer almaktadır. Programın ikinci yılı tez çalışmasına yöneliktir. Tez çalışmasına destek sağlaması amacıyla programda yer verilen uzmanlık alan dersi danışman atanmasını izleyen tüm yarıyıllarda yer almaktadır. Eğitim dili Türkçedir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın amacı, lisans mezunlarına siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında temel teorik tartışmaları kavrayacak ve yorumlayabilecek, güncel gelişmeleri takip edebilecek bilimsel bilgi birikimini kazandırmaktır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın toplam eğitim süresi üç yarıyıldır. Programın ilk iki yarıyılında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri alanında okutulacak dersler yer almaktadır. Programın üçüncü yarıyılı dönem projesi çalışmasına yöneliktir. Eğitim dili Türkçedir.